Ziua Educatorului

Ieri a fost ziua educatorului, și m-am tot gândit că se cuvine să scriu ceva despre asta, dacă tot cred că educaţia e cheia. Apoi, m-am luat cu chestiuni reale de ale educatorului, (şi nu numai), şi nu am mai terminat povestea. Dar, nu m-am supărat, pentru că am învăţat greşind adesea grăbindu-mă, că dacă trebuie să mai lucrez pe un material e pentru că nu i-a sosit momentul să fie publicat. Sau era invers?!

În fine, era ziua educatorului, a formatorului de caractere, a celui care înţelege cât de importantă este misiunea lui, aceea de a modela caractere.

5 octombrie este ziua educatorului, nu a lui domnul Vucea.

Când mă gândesc la educator, mă gândesc la omul acela care se apleacă cu afecţiune şi cu responsabilitate asupra minţii si a caracterului unui copil, care-l sprijină, care-l învaţă să meargă înainte, care-l modelează după nişte principii morale, riguros verificate, care-i dă efectiv valoare şi-l învață ce sa facă cu ea.

Mă gândesc la cel care îl incurajează, la cel care-l sprijină, care-i spune că va fi lângă el ori de câte ori va avea nevoie şi nu la cel care plimbă catalogul  şi-l flutură ca pe scut sau la cel care îşi înţelege importanţa prin a se poziţiona superior faţă de învăţăcel.

Mă gândesc la cel care are ceva de dat şi se pregăteşte pentru asta în fiecare zi, mă gândesc la cel care este în fiecare zi conştient că se va putea  confrunta cu un creier chiar dacă tânăr,  mult mai bun decât el şi este oricând pregătit pentru asta.

Mă gândesc la cel care are curajul să vorbească elevului sau despre respect, valoare, norme, inventivitate, deontologie şi … a epata.

Dacă aveţi răgazul, gândiţi-vă voi ca părinţi cui datoraţi înţelegerea acestor concepte, apoi verificaţi ce cred copiii voştri despre asta.

E o lecţie importantă!

La mulţi ani, dascălilor!

Ştim cât de importanţi sunteţi căci ” fără şcoală să nu aştepte nimeni nici părinţi buni, nici fii buni, şi prin urmare nici stat bine organizat şi bine cârmuit şi păstorit” cum zicea Ion Heliade Rădulescu.