#soferincepator

soferincepator

Exista șoferi și “mestecători în benzină”.

Mestecătorul în benzină parchează cu tupeu oriunde, urcă la munte cu limuzina fumând la volan chiar și când încurcă pe ceilalți și, merge tare ca să impresioneze sufletele “urmăritorilor”.

Ca să creștem numărul șoferilor și să îl scădem pe cel al mestecătorilor în benzină am cerut ajutor în toate părțile.

Mi-a dat o mână de ajutor o familie de piloți, și ați văzut ce au de spus în poveștile trecute. Acum o alta.

Eu nu simt că, de data asta, spun povestea aşa cum s-a stabilit, cum îi e scopul:

ȘOFERI fiți responsabili !

Tineri şoferi, nu vă lăsaţi infuentaţi de trend setteri, fiţi “cool” punând siguranţa pe primul loc!

Simt că spun o altfel de poveste. Dar, cum nicio poveste nu e ca alta, chiar dacă seamănă, mă aventurez!

Mesajul este același : Dragi şoferi începători, fiţi prudenţi şi cu grijă faţă de ceilalţi! Fiți respectuoşi şi atenţi!

Emitentul mesajului este tot o voce care are ceva de spus în domeniu şi merită să fie ascultată. Ba, mai mult, vorbeşte pentru doi. Dar, povestea … e… doi în unul.

Ştiţi cine a condus coloane biciclistelor la ediţia 2019 Skirtbike Hunedoara? Ştiţi cine era motociclista sexi care a dus steagul nostru?

Delia Banciu. Da, ştiu că ştiţi.

Delia este sinonim cu maşini, motoare şi Raliul Frumuseţii, plus ochii albaştrii şi privire candidă – pentru cine nu ştie, şi vine la #soferiincepatori ca să ne sprijine în demersul nostru, pentru că crede cu tărie în disciplina la volan şi în trafic.

Orice subiect ai aborda, îţi răspunde, apoi adaugă ceea ce ar fi spus Vali, sau ce credea el despre asta, sau… De aceea povestea de azi este despre doi nu unul.sofericepator

De la 16 ani şi-a petrecut viaţa între maşini şi motoare, curse şi raliuri, şi a învăţat să le iubească. Este soţia regretatului pilot Vali Banciu, de la care a învăţat tot ce ştie. Conduce orice şi oricât, şi este mereu sigură la volan. A câştigat o mulţime din raliuri la care a participat, dar nu îi pasă foarte tare:

– Eu nu am emoţii când particip, că … dacă pierd nu e nicio tragedie, participarea este importantă şi faină. Vali, însă, avea, mai ales la cursele care se desfăşurau în jurul oraşului, pentru că îl vedeau hunedorenii. Lui îi plăcea show-ul, nu palmaresul, dar în trafic era foarte disciplinat.  Aşa am învăţat că trebuie să fii mereu precaut şi să prevezi ce fac ceilalţi, să le anticipezi mişcările. Parcă îl aud : “tu ştii ce poți, dar nu ce pot ceilalţi!” şi “indiferent ce ar fi, să nu faci nicio manevră de care nu eşti absolut sigur.”

Când am început să conduc m-a dus pe dealul Silvaşului (unde se ţin raliuri) şi m-a pus să fac drifturi, ca să vadă cum stăpânesc maşina. A fost destul o dată, ca să înţeleg că maşina puternică = responsabilitate .

– Mereu m-am mirat că tu, atât de tânără fiind şi cu un adevărat parc auto la dispoziţie, nu te-a luat valul niciodată.

– Ba, m-a mai luat, dar cu lecţiile lui în minte ştiam că dacă trebuie musai să merg tare, îmi aleg locul, merg la curse, etc. Traficul cotidian nu e pentru nebunii.

Șofatul este o responsabilitate!

La cine te uiţi cu respect?!

La cei care sunt siguri de ei şi îţi dau şi ţie siguranță. Raspund la : “ştie ce face”, “ştie ce vorbeşte”, “are rezultate”.

Rezultatele vin prin muncă, iar munca făcută cu pasiune …. e tot ceea ce un părinte responsabil îşi poate dori pentru voi. La fel dacă vorbim de hobby sau pur şi simplu un mod de a-ţi petrece timpul.

Revenind la problema noastră…

Ce vrei să rămână în urma ta? La propriu. Cum să se uite lumea când ai trecut cu maşina?soferincepator

Nu ti-ar placea o discretă undă de admiraţie?!…

Atunci uită-te la adevăraţii cunoscători şi vezi cum tocmai respectarea regulilor şi siguranţa îi fac speciali.

În povestea noastră, protagoniştii stau între maşini ca spiderman pe ziduri şi şi-au construit o viaţă în jurul lor. Maşini, motoare, mecanisme. Vali şi-a făcut şi desfăcut maşina de raliu de zeci de ori de unul singur sau cu colegii, şi nu că era obligat ci din pasiune.

Tot din pasiune a  colecţionat toata viaţa trenuleţe.

Când avea 6 ani, a primit de la un unchi un trenuleț. Asta a fost startul pasiunii care ani mai târziu s-a transformat într-o cameră special amenajată, plină de trenuleţe care mai de care, o colecţie impresionantă si râvnită de mulţi cunoscători, căci  dacă nu ştiaţi, există o lume a lor. Cât a trăit s-a bucurat de ele, arătând cu mândrie oricui ar fi vrut să o vadă. Când a demarat spre un loc mult mai bun, mulţi au râvnit colecţia lui, s-au făcut oferte substanţiale soţiei rămase în urma lui cu durerea în suflet şi amintirile bucuriilor lui, ale lor. Ea a decis să nu o vândă unui colecţionar chiar dacă aceştia chiar ştiu să o aprecieze, ci să o dea… tuturor:

– Pentru că dacă un copil de 6 sau 60 de ani îşi va găsi pasiunea, aşa ca el , eu mă consider împăcată . O parte din el va trăi prin dragostea mea şi una prin pasiunea lui.

Aşa s-a născut muzeul Vali Banciu, un loc în care veți vedea curând ce poate face pasiunea și perseverența.

În rest, să auzim de bine și respect în trafic. Drumuri bune să aveți!

O zi fără cusur

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *