Ca orice alegere în viaţă, alegerile ce ţin de aspect personal vorbesc despre persoană şi trebuie făcute în echilibru cu tine, personal.
Ştiu că mă cam repet, dar aşa cum nimeni nu poate mânca în locul tău, nimeni nu poate fi isteţ în locul tău. La un moment dat, alegerea va fi tot a ta. Ca şi consecinţele!
Însă, treaba este foarte simplă! Dacă azi nu ai învăţat şi nu ai vrea să fii ascultat, nu îţi tapezi părul şi îţi pui galben neon, nu?!
Ei bine, imaginea pe care ţi-o creezi ţi-o însuşeşti, şi ştiu că sună clişeu, dar ar fi bine “să fii ceea ce arăţi sau să arăţi ceea ce eşti” (vezi imaginea dervisului rotitor aleasă tocmai pentru că asta înseamnă).
Trucurile de beauty devin necesare de la o vârstă când trăsăturile nu mai sunt ferme şi conturate, când…. părul e tern, când…. în fine, zeci de motive.
Până la un 30 de ani, depinde de stilul de viaţă, dar în jurul a 18 ani, sigur, toate fetele sunt frumoase, chiar dacă nu ştiu. Şi, de la natură!
Totuşi, pentru că este de interes şi nu vreau să nu recunosc nevoia de informaţie înainte de orice, m-am consultat cu nişte doamne, mame, specialişti şi, iată ce am aflat:
Bijuteriile dentare.
Aplicarea şi îndepărtarea lor nu afectează dintele. Pot fi utilizate chiar şi pentu a masca eventuale imperfecţiuni. Ţin de modă.
Albirea dinţilor
Până când dinţii nu sunt maturi e contraindicată. Până nu se face maturizarea nici nu ştim cu exactitate dacă e nevoie să ii albești. Maturizarea dintelui se face în jurul vârstei de 18 ani.
De asemenea, albirea e mai complicat să fie efectuată dacă sunt obturaţii (plombe) pe dinţii care se văd. Când sunt obturaţii, ele trebuie schimbate după albire ca să ajungă totul la aceeaşi culoare.
Gândeşte asta ca şi vopsitul părului, doar că părul creşte :).
Dacă totuşi nu se poate evita şi se impune (căci pot fi situaţii) albirea, aceasta ar fi cel mai bine să fie făcută sub îndrumarea unui medic stomatolog, chiar dacă se alege varianta de albire pentru acasă.
Desigur, la adulţi e altceva, altă discuţie, mai ales dacă vorbim de fumători şi consumatori de cafea şi băuturi răcoritoare în exces.
Diete
Pentru tinerii care învaţă nu se recomandă dieta fără supraveghere. Mai util ar fi acţiunea asupra unui cumul de factori.
ALIMENTAŢIA (Mese regulate Şi fructe, fără patiserie pe cât posibil, şi fără băuturi carbogazoase )
SPORTUL ( mişcare în aer liber, bicicletă, role, drumeţie). Sala rezolva masa musculară, dar sportul în aer liber oxigenează creierul, se creează o legătură între om şi natură, şi ne învață ce înseamnă grija şi respectul faţă de ceea ce ne vindecă mintea şi sufletul.
ÎNGRIJIREA PERSONALĂ apa şi săpunul să fie pe primul loc, nicidecum fondul de ten şi rimelul. Adolescentele sunt superbe naturale, nu încărcate de machiaj şi cosmeticale prost alese, fără avizul unui specialist.
.Acneea adolescentului trebuie rezolvată prin alimentaţie sănătoasă, nu în saloanele de frumuseţe.
Machiaj
Atunci când este cazul….machiajul trebuie să corecteze, nu să ne schimbe înfăţişarea.
Important e să nu exagerăm, obligatoriu să avem un protocol riguros de demachiere şi dacă e posibil să cerem ajutorul unui profesionist şi să încercăm să evităm tutorialele de pe net.
Vopsitul şi decoloratul
Ideal după 30 de ani. Dacă însă părul nu are o culoare natural plăcuta, preferabil o freză tinerească. La adolescente, cum nu se recomandă contrazicerea prea categorică, ori interzisul 🙂 … poate nişte suviţe!
Epilarea laser
Ar trebui să înceapă doar în clipa când adolescenta are ciclu menstrual.
Atunci putem să stabilim corect tipul pilozităţii şi fototipul pielii (culoarea), dacă pilozitatea este excesivă atunci specialistul laser, îi va recomanda consultarea unui medic de specialitate pentru a stabili dacă e necesar să beneficieze de servicii beauty sau de servicii medicale.
Mama şi adolescentul trebuie să formeze o echipă, să se completeze, să primească şi să accepte sfaturi reciproc……Mama vine cu experienţa vieţii trăite, iar adolescentul vine cu revoluţia noului….
Orice interzici adolescentului, în această perioadă se poate întoarce împotriva ta şi bineînţeles împotriva lui, trebuie sa ne alegem bine cuvintele si sa la spunem numai când știm ca ajung unde trebuie.
Adolescenta este vârsta când, începi să- ţi pui întrebări existențiale, începi să te descoperi să descoperi lumea din jurul tău şi mai ales, ai foarte multe curiozităţi.
Nimic nu e mai fain decât experienţele noi. Adolescenţa e descoperire continuă, dar alegerile definesc totul, pun baze sau le dezmembrează.
Ştiu, până e ce să descoperi, simţi că totul e posibil şi asta îţi dă un fior pe şira spinării! Bucură-te de senzaţia asta! TRĂIEŞTE-O!
cu drag
mami-cile Flori, Mioara, Carla, Miruna şi Gladiola 🙂
PS:scris cu stomatolog Jerpelea, tehnician dentar Ciorogar, cosmetician Sandu si specialist laser Demian
Sursă foto: pictura originala, Vali Antonescu