Maraton

Maraton

Legenda spune ca Philippides, soldatul grec care a dus vestea izbândei de la Maraton – 490 î.Hr.,  între persi şi greci este cel care a inspirat denumirea sportului, sau mai exact performanţa lui.

El a alergat 240 km în 2 zile pentru a aduce ajutor din Sparta, între timp grecii câştigau aşa că a mai alergat încă cca 40 km şi a anunțat victoria Athenei, cu cuvintele rămase celebre “ Bucurie vouă, noi am câștigat”.

Maratonul devine sport olimpic din 1896 şi în fiecare an se desfăşoară cel puţin 800 în lume, aproape toate cu scop caritabil, în marea lor majoritate concurenții fiind sportivi amatori.

Personal nu am cunoscut pe nimeni să fi alergat la maraton până anul acesta. Anul acesta 2.

Pe unul îl ştiu de când aveam 10 ani şi cea mai mare legătura a lui cu sportul era că știa cum să fugă de ora de sport. Azi schiază 3 munţi, face Australia la pas şi alte ţări pe bicicletă şi, da, duminică a participat la Maratonul Clujului.

Al doilea, e o ea 🙂 şi o ştiu doar de vreo 20 de ani. A crescut cu grijă filonul sportiv în ea, făcând fel şi fel de chestii de-a lungul anilor. Problema femeilor este că oricât de sportiv ai fi, în antiteză cu prietenul amintit mai sus, tot e un efort fenomenal să împaci casă, familie, serviciu cu hobby-urile tale.

Să reuşeşti să-ţi creşti copiii, să-ţi îngrijeşti casa, să-ţi dezvolţi afacerea e deja sport extrem. Dacă mai reuşeşti şi să pui 10 km zilnic în programul tău, până la performanţa de a termina în 4 ore şi 44 min un Maraton….

Tendinţa superficială este, că în cazul celor care-și flutură  mușchii sau arată enervant de bine  “păi da, dar aleargă toată ziua” ca în “ păi da, dar face sport zilnic”, fă şi tu!

Ce te oprește?

Nu am timp? Serios?

Job între 9,00- 17,00 – cam toţi, copii – cam toți, casă şi familie – cam toţi, fel şi fel de “ bucurii” mai mici sau mai mari – nu ştiu pe nimeni chiar aşa de privilegiat încât să nu le aibă….

Nu vorbim de oameni cu șofer, menajeră, grădinar şi instructor personal. Vorbim de oameni normali, care se zbat zilnic să împace “trebuie” cu “vreau”, şi uneori le iese, alteori nu. Asta-i viaţa!

Poate nu-ți permite setarea programului, dar nu discredita pe cel ce trage cu ” tu poţi, că ai timp”, pentru că de cele mai multe ori este ” tu poţi, că ai ambiţie”.

Aşa s-a născut Talpă Iute aka Voi – (chiţa)nţa Covaciu, prietena noastră care ne asigură că pentru a-ţi împlini visele  păstrând  standardele în a fi mamă, soție, profesionist, colegă, prietenă, etc ai de sacrificat doar “confortul de a sta şi a lenevi aiurea” asta dacă ai norocul să ai alături ca ea, o familie care îi înțelege şi susține pasiunea (fie el şi maraton de tricotat, ori făcut goblen).

Eu am vrut să scriu aici în “Despre ei” (conform promisiunii făcute mie şi celorlalţi fistic.ii acum 3 ani, că voi scrie despre cei care mă inspiră), despre ea şi cursa caritabilă organizată pentru cei 50 de ani ai ei la sfârșitul lui martie, dar a zis “Nu. Stai să treacă maratonul.”

Am așteptat, pentru că în fond, vorbim de una din cele 79 de femei (491 total) care au terminat Maratonul de la Cluj din 700 înscriși şi unul din cei 11 hunedoreni, ca să dăm Cezarului ce e al Cezarului.

Bravo, Alerg în Deva, Bravo, Hunedoara Aleargă!

O zi fără cusur

 

 

 

 

 

sursă foto: facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *