Hobby. Plante – Toamna
A venit, a venit toamnaaa!….
Trebuie sa băgam plantele în casă. Mai lângă geam, mai departe, lângă ușă, departe de curenți de aer?!…
Când m-am mutat la casa, în primii ani, eram atât de precaută când bag florile în casă și când le scot afară, că le făceam să rateze săptămâni bune de soare direct (nah, în casa oricum nu mai au aceeași lumină).
Apoi, tanti Maria, vecina de peste drum, m-a învățat o vorbă: “cum pot și cum pot” (adică eu și ele).
Da, scot florile afară când prognoza zice că nu mai scade temperatura sub 7 grade, și le bag în casă când se anunță că scade.
În primă faza, le fac un duș și le aduc mai aproape de casă, căci sub copertine și lipit de perete mai pot să rămână până la 4- 5 grade.
De ce atâta tevatură? Se mai pot bucura de lumina naturală și le face bine, și mie de asemenea.
Problema când ai multe plante și le iubești, când ele nu sunt de decor, ci de hobby, că odată cu venirea toamnei trebuie schimbată și așezarea lucrurilor prin casă pentru a permite ca ele să fie la lumină și temperatură conform nevoilor.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament toamna
Toamna, plantele intră în repaus și nu mai au nevoie de la fel de multă atenție. Trebuie totuși să ții cont de soiul lor și să le oferi condițiile necesare dezvoltării sănătoase.
Cât de des trebuie să udăm plantele toamna?
Odată cu debutul lunii septembrie, plantele trebuie udate mai rar. Fă un test simplu pentru a-ți da seama dacă planta are nevoie sau nu de apă – ridică ghiveciul. Dacă vasul este prea ușor, e cazul să uzi planta, iar dacă este greu, mai așteaptă una – două zile până la următoarea udare.
În timpul toamnei majoritatea plantelor au nevoie de un nivel de umiditate mai crescut. Poți amplasa vase cu apă lângă ele, în felul acesta ai și apă la îndemâna atunci când le vei uda, în plus e mai sănătos pentru ele să fie apa stătută.
Nu lăsă apă în farfurioare. Produce miros urât și majoritatea plantelor putrezesc astfel.
Întrerupem nutriția plantelor toamna?
Odată cu venirea toamnei, plantele de apartament nu mai au nevoie de îngrășământ. Doar anumite specii, precum violetele africane, hibiscus sau impatiens (sporul casei) au nevoie de fertilizator și în aceasta perioadă. Informează-te cu privire la nevoile fiecărui soi de plantă din acest punct de vedere.
Tăierea de toamna
Taie frunzele moarte. Folosește o foarfecă bine ascuțită și taie frunzele, ramurile și florile ofilite, moarte sau uscate. Tăietura trebuie să fie de la baza de dezvoltare a respectivului segment vegetal.
Nu tăia niciodată toate frunzele, pentru că planta nu-și va mai putea asigura hrana necesară. Concomitent poți uda planta sau, dimpotrivă poți scurge bine apa în exces. Pune sub ghiveci, în acest caz șervețele absorbante.
Taie treptat ramurile moarte până când tija vegetală este verde. De regulă, tăierea este cel mai bun stimulent pentru a provoca și stimula regenerarea plantei.
“Hobby. (1) Plante – Toamna ” este primul din seria Hobby. Să aveți
O zi fără cusur
sursele mele:
sursa foto Pinterest
https://www.casa-gradina.ro/cum-salvezi-de-la-moarte-plantele-de-interior-cateva-sfaturi/
https://www.pestre.ro/blog/plante-la-ghiveci-tot-ce-trebuie-sa-stii/