#8 “Va spun sincer, mint perfect”, Ute Ehrhardt, Wilhem Johnen
Una dintre acele cărți care nu spun ceva nou, dar spun ceva adevărat. Ironia sortii, adevărul despre minciuna.
Nu m-as lega de pildele din carte, caci plăcerea cititorului sta în a le descoperi, dar sunt unele citate care introduc capitolele care îți captează atenția definitiv. Merge cam asa :
” Învățați-i pe copiii voștri ce însemnă adevărul, dar pregătiți-i pentru o lume plina de minciuni.” , Werner Mitsch
“Inventatorul minciunii de circumstanța iubea pacea mai mult decât adevărul.” James Joyce
“Este recomandabil să-ți etalezi inteligenta prin ceea ce treci sub tăcere, decât prin ceea ce spui.” Arthur Schopenhauer
#9 “Despre dragoste si alți demoni”, Gabriel Garcia Marquez
Acesta este genul de carte de care sunt in stare sa vorbesc trei zile fără sa ma plictisesc, si sigur nu voi plictisi auditoriul. (Am eu grija sa il schimb) 🙂
In lunea după weekend ul in care am citit-o, am spus la birou de vreo 11 ori cat de mult mi-a plăcut. Din păcate, pentru ea, aceleiași persoane.
Este o carte despre iubire sau lipsa ei si consecințele de rigoare, despre credință sau lipsa ei, si evident consecințele. Eu voi spune : culoare, inchiziție, viciu, sclavi, reguli, interdicții, târg, amor, cai, peste, mănăstiri, preoți, diavol…. tu închide ochii și vei vedea imaginea care te invadează de la început la sfârșitul cărții. Este o carte despre care e indicat sa stii cat mai puține ca sa afli tot citind-o.
#10 “Legea Copiilor”, Ian McEwan
Un roman intens, cu referiri amănunțite la sistemul juridic anglo-saxon, fără a fi obositor, dar destul de elaborat. Daca trecem peste partea asta sa-i spunem tehnica, reușim sa pricepem partea sensibila si zbaterile personajului central, ca si dramaticul deznodământ.
O lectura antrenanta care aduce in mod remarcabil in prim plan valorile morale, deontologia si propriile trăiri si slăbiciuni.
corina’schoise#11 “Cele patruzeci de legi ale iubirii” Elif Shafak
Alta carte despre iubire, dar o asemenea iubire ca un potop. Cuprinde tot si tot e ori salvat ori scufundat. Iubirea de frate, de părinte, de aproape, de prieten, de carne, de vin, de trup si suflet, de divin si laic, de credință si încredere.
Una din acele cărți care vorbește despre religie si religii la modul cel mai inteligent si inteligibil cu putință.
Autoarea este turcoaica europenizata, o cosmopolita, dar eu citind ce spune ea despre Coran, ma gândeam ca se potrivește si Bibliei, fără îndoială si este ca in acea zicala englezeasca “the beauty lies in the eyes of the beholder”. Ochii mintii sunt cei care citesc, si inima ta pricepe ceea ce a citit.
Sunt deosebite pasajele in care același citat din Coran este citit de persoane diferite. Mintea si sufletul deschis iti aduc sensuri nebănuite de cel mic si obtuz, dar tocmai asta e durerea.
Lectura plăcută si
O zi fără cusur
PS Se apropie aniversarea celei ce a dat nume rubricii. La multi ani, Corina!