16.2017 este numele de cod al operațiunii petrecere surpriza pentru fiica mea la împlinirea frumoasei vârste de 16 ani. Sau “acum când tu prinzi in cununa vieții cel de al 16 anișor….” …. scrrrrrrrrrr….sunet de disc zgâriat a protest. ( Cred ca ma fac dramaturg, când voi creste mare :))… Ok, renunțam la exprimarea arhaica. Party!
Sa va povestesc experienta mea.
Iau decizia in urma cu trei săptămâni si, conform obiceiurilor personale, fac planul A, B,C si variațiuni. Spre norocul meu, planul A a funcționat, cu adaptările de rigoare, si sprijinul elfilor mei. ( pentru copila mea a fost ca si când ar mai veni un Crăciun, in august pe neașteptate si eu am fost Mos Crăciun pentru copilul meu, devenit mic chiar dacă nu e mare, așadar ei trebuie ca au fost elfi… logic). Așadar, ajutata de elfii mei, pun la cale planul, apoi la sugestia elfului A anunț copiii “sa nu isi facă program sâmbătă”.
Am stat agățată de telefon ca o adolescenta, pe grupuri și pe rețele ca nu mai știam cui ce am zis. Am avut ajutor, nu zic nu, dar greu frate!
Tine secret în era FB, Messenger, Snapchat, Instagram, etc?!…
1. Locație
Simplu. Rusca e mereu ok, pentru ca da ce promite.
Bine, când mie mi-au propus la aperitive sandwich așezate frumos si decorate, am acceptat pentru ca ma gândeam la un aperitiv englezesc cu bucatele simpatice si decor in tema mea, dar poate bucătăria s-a gândit ca fiind adolescenți nu sunt asa sofisticați. E…. nu-i chiar asa. Elfii mei, asa tineri cum sunt aveau idei foarte clare pe ce sa îmi cheltui banii si pe ce nu, si admit ca pana si legat de cantități știu ce spun.
2. Muzica
Simplu. Doua telefoane și era semnat tot… om serios care și vede de treaba. Tot treaba de elf. Daca elfii nu aprobau nici nu il angajam pe DJ, cat de profi ar fi fost.
3. Decor….
Aproape simplu. Trei încercări nereușite, care iti spun ce încărcată e piața si …. ce de lume petreceeeeeeeee…apoi stabilesc un contact cu care țin simplu legătura… cum altfel pe FB.
Va recomand când cereți ” Sweet 16 ” pe photocorner sa specificați mărimea, altfel va treziți cu o bulina in plus (in cazul meu) 🙂 , in rest, oamenii vin isi fac treaba, nu va faceți griji.
Am spus de prea multe ori simplu? Remediem imediat!
4. Invitații
Cu copiii? Alta poveste!
In primul rand ca lista se face din ce știi tu, din ce știe trupa de elfi si apoi rezultantele rezultantei, etc. Probabil ca știți ca dinamica relațiilor la vârsta asta este destul de greu de urmărit, asa ca este sensibil si nu prea ai șanse sa nu superi pe careva, sau sa nu aduci laolaltă persoane incompatibile, care dacă era sărbătoritul întrebat ….dar nu se poate. Astfel ca, partea asta mi-am asumat-o din start. Imposibil sa nu omit copii si imposibil sa nu greșesc. Aici am folosit ” As ” -ul “petrecere cu anticipație”, un ingredient secret pe care il dezvălui doar celor care au mare nevoie de el in privat. 🙂
Apoi….hmmmm
Dragi părinți, aveți copii ascultători. ” Sa vad ce zice mami” și asta zile în sir…am primit, când eu eram datoare la rândul meu, niște răspunsuri. Când nu poți sa te consulți cu propriul copil, evenimentele concurente devin pericol major, greu de evitat. De exemplu, un majorat cu o zi înainte face jumate din invitați indisponibili căci părinții zic “doua chefuri, si teme?”
Copiii formați de Hategana răspund foarte promt. Da/nu/ poate, iar poate se reglează imediat. Scurte întrebări și gata. Ceilalți… precum știu ca e si al meu, care deși e gata la 7.20 întârzie de 10 ani … Nu știu, o fi “cool” sa ” dai seen” și sa nu răspunzi… o fi un soi de paid back…. habar nu am…. dar m au fiert copii…. clasa1. (*legenda; dai seen = vezi mesaj dar nu răspunzi)
Am studiat seara de seara grupul pentru confirmări și am scris … un roman, dacă adun toți copiii.
Greu frate! Eu sunt un freak control… nu pot funcționa pe “sigur ca venim” spus de un copil in numele tuturor.
Elfi mei…. comori la casa omului…. pardon, la surpriza omului.
Viata grea când pregătești surprize!
Către părinți care vor sa facă surprize: Nu e greu. E foarte greu!
Tema…. am avut parte de mare admirație pentru decizie, dar a fost greu sa introduc pe toți în “mood”. Pe de alta parte…. de multe ori nici adulții nu îmbrățișează dress code -ul. Unii nu pricep (putini), alți un pic de aroganta, alții trimit clar mesajul ( sunt aici da?, ce mai vrei, astea sunt fite) eh… nu-i chiar asa.
Dress Code sau petrecere tematica e comunitate, respect și respect pentru comunitate.
Asta îmi amintește o întâmplare. Mergeam la recepția unei ambasade si puteam sa mai aduc doi invitați. Am decis pentru doi tineri geniali, deși desigur, puteam sa optez pentru prieteni sau obligații, nah știți cum e. Nu am crezut ca e necesar sa spun ceva legat de vestimentație, scria pe invitație, dar in ultimul moment întreb “aveți ținuta sau închiriem” si m-au asigurat ca totul e sub control. La intrarea in locația foarte eleganta, ma așteptau doi tineri frumoși, zâmbitori, radianți in pulovere tricotate. “Ei, suntem frumoși?”… Ei sunt, din toată experienta mea, singurii autentic naivi, care chiar au crezut ca fac bine ceea ce fac.
In cazul nostru petrecerea rock and roll (cu buline si bretele) era cel mai simplu de urmat si da culoare.
Din nou: bravo părinților! Copii educați, faini și discreți … nah greu de găsit!